Élő chat

2023. I. András színesfém emlékérme

2023. I. András színesfém emlékérme
2023. I. András színesfém emlékérme 2023. I. András színesfém emlékérme
Típus: 2023
Elérhetőség: Raktáron
Ár: 15.990Ft
Nettó: 15.990Ft
Menny.:  
   - VAGY -   

2023. I. András színesfém emlékérme

I. András emlékérme az „Országépítő királyok Árpád dinasztiájából” sorozat – 2. eleme.

Egy darabka történelem emlékérmén!

névérték: 3 000

minőség: BU
kibocsátás: 2023.08.21.
anyag: Színesfém
finomság: Cu90Zn10, bronzpatina
kibocsátott darabszám: 5000 darab
átmérő: 34,00 mm
súly: 23,40 g
tervező: Szilos András

I. András színesfém emlékérme

I. András (1046-60) magyar király, aki a Szent István halálát követő zűrzavaros időszakban anélkül állíttatta vissza a keresztény rendet, hogy az ország a Német-Római Birodalom hűbéresévé vált volna. Az országépítő jelzőt emellett azzal érdemelte ki, hogy az országot dinasztikusan megosztotta fivérével, Béla herceggel; Szent István férfiági leszármazottjaként uralkodott az államalapító király tiszteletét megalapozva, értékrendjét követve; 1055-ben Tihanyban bencés monostort alapított, és az uralkodói szuverenitás megnyilvánulásaként okleveleket adott ki, köztük a tihanyi apátság alapítólevelét, melyet az első hazai eredetiben fennmaradt oklevélként és magyar nyelvű szórványemlékként tartunk számon. Az apátság altemplomában található az uralkodó sírhelye.
Az „I. András király” emlékérme az „Országépítő királyok Árpád dinasztiájából” című sorozat második elemeként jelenik meg, mely sorozat a legjelentősebb Árpád-házi királyokat hivatott bemutatni. A sorozat a történeti hűség megsértése nélkül tíz uralkodóra fókuszál, és az előzetes tervek szerint két évente bővül egy-egy új taggal.

Előlap: Az emlékérme előlapján az uralkodó által veretett ún. második típusú ezüst dénár előlapjának ábrázolása látható, a tihanyi apátság alapítólevelét megidéző pergamenszerű felületen. A poncolásos technikával készült középkori pénzérme körirata „REX ANDREAS” megnevezi a kibocsátót, és a kereszt motívummal kifejezi az uralkodó elkötelezettségét a keresztény rend visszaállítása mellett. A pénzverés egyben az uralkodói szuverenitás megnyilvánulása.

Hátlap: Az emlékérme hátlapján – ugyancsak pergamenszerű felületen – I. András idézőpecsétjének ábrázolása látható, amely hiteles forrásként szolgál az uralkodó stilizált ábrázolásához. Az idézőpecsét képétől balra I. András tihanyi apátság alapítólevelén szereplő ligatúrájának, névbetűinek összevont ábrázolása, jobbra a latin nyelvű „REX” (király) felirat szerepel. Fent félköriratban az uralkodó neve, míg lent az uralkodásának idejét jelölő „1046 – 1060” évszámok olvashatók, alatta az emlékérmét tervező Szilos András fémműves formatervező iparművész mesterjegye látható.


Gondoltál már arra, hogy milyen jó lenne pénzé tenni az értéktelen,
otthon kallódó régi pénzedet?
A boltban nem tudsz vele fizetni, a bank nem fogadja el, nem lehet visszaváltani.
Mi segítünk neked, megvásároljuk a forgalomból kivont bankjegyeket és érmeket.
Amennyiben találsz otthon a forgalomból kivont bankjegyeket
 és érmeket, vagy örökségből jutsz hozzá, itt a lehetőség tedd pénzé, most!
www.regipenzek.hu >>

Tippek!
Aranyérmek >> 
Ezüst érmek >> 
Színesfém érmek >> 
Érme forgalmi sorok >> 

Papírpénz, Bankjegy >> 
Különleges, alkalmi érmek >>Ajándék - csomagker.hu

Írja meg véleményét

Az Ön neve:


Az Ön véleménye: Megjegyzés: A HTML-kód használata nem engedélyezett!

Értékelés: Rossz           Kitűnő

Másolja be a lenti kódot:Élő chat
Magyar Érme - Érmebolt © 2024