Élő chat

2023. évi Csokonai Vitéz Mihály érme szett

2023. évi Csokonai Vitéz Mihály érme szett
2023. évi Csokonai Vitéz Mihály érme szett 2023. évi Csokonai Vitéz Mihály érme szett
Típus: 2023
Elérhetőség: Raktáron
Ár: 39.990Ft
Nettó: 39.990Ft
Menny.:  
   - VAGY -   

2023. évi Csokonai Vitéz Mihály születésének 250. évfordulója ezüst Proof és színesfém BU emlékérme

 

2023. évi Csokonai Vitéz Mihály ezüst emlékérme (Proof)
Tökéletes ajándék minden irodalomrajongónak!

névérték: 15000
minőség: Proof
kibocsátás: 2023.11.17.
anyag: Ezüst/Ag
finomság: .925
kibocsátott darabszám: 5000 darab
átmérő: 38,61 mm
súly: 31,46 g
tervező: Szanyi Borbála

 

2023. évi Csokonai Vitéz Mihály színesfém emlékérme (BU)
Tökéletes ajándék minden irodalomrajongónak!

névérték: 3 000
minőség: BU
kibocsátás: 2023.11.17.
anyag: Színesfém
finomság: Cu75Ni25
kibocsátott darabszám: 5000 darab
átmérő: 38,61 mm
súly: 30,8 g
tervező: Szanyi Borbála

Csokonai Vitéz Mihály emlékérme

Csokonai Vitéz Mihály Debrecenben született 1773. november 17-én, nagyapja református lelkész, édesapja Csokonai Vitéz József, tanult, megbecsült borbély és sebész. Édesanyja Diószegi Sára, jómódú szabómester olvasott, művelt lánya. A gyakran poeta doctusnak (tudós költőnek) nevezett Csokonai Vitéz Mihály, a felvilágosodás korának nagy műveltségű, kiemelkedő írója, költője, műfordítója. Tartalmi és formai tekintetben a magyar költészet nyelvének megújítója. Több nyelven (latin, görög, német, francia, olasz, spanyol) olvasó és beszélő, a költészet minden műfaját kipróbáló, kísérletező alkatú szerző, aki – a daltól az ódáig, az alkalmi versektől, a vaskos diákköltészeten át, a rokokó szerelmi líráig, a színműig, komikus eposzig, a bölcselő filozófiai költeményekig – számos műfajban alkotott. Csokonai a Debreceni Református Kollégium diákja lett, itt végezte gimnáziumi osztályait, majd itt kezdte meg teológiai tanulmányait. Diákkorától írt verseket. 1794–1795-ben már a poétai osztály legendás és közkedvelt tanára volt; 1795-ben, kifogásolhatónak minősített magaviselete miatt tanárai eltanácsolták a Kollégiumból. 1795–1796-ban a Sárospataki Kollégium joghallgatója, ám a tanulással felhagyva hamarosan a pozsonyi országgyűlésre utazott, innen Komáromba indult, hogy verseinek kiadót szerezzen. Itt ismerkedett meg 1797-ben Vajda Juliannával, verseinek Lilla néven híressé vált múzsájával. Bár Lilla viszontszerette, tehetős szülei nem egyeztek bele házasságukba; lányukat hamarosan egy módos kereskedőhöz adták férjhez. Csokonai két évnyi (1798–1799) Somogy megyei tartózkodás után,–amelyből egy sikeres évet helyettesítő tanárként a csurgói református gimnáziumban töltött – hazatért Debrecenbe. Itt halt meg tüdőbajban 1805. január 28-án. Hányatott életéből egyként hiányzott a hétköznapi megélhetés biztonsága, a nyomtatott kötetek formájában megnyilvánuló irodalmi siker és a magánélet boldogsága. Barátai közé tartozott Földi János és Fazekas Mihály. Tehetségét a nála 14 évvel idősebb Kazinczy Ferenc nagyra tartotta, de költészetét sokszor kritizálta. Írásai, versei, amelyek életében népszerűvé tették, kéziratos formában terjedtek. Költeményeit – gyűjteményes formában – 1813-ban Márton József, összes műveit 1844-ben Toldy (Schedel) Ferenc adta ki.

Előlap: Az emlékérme előoldalán központi motívumként mezei katángok jelennek meg. A növényi motívum irodalmi attribútumként értelmezhető, Csokonai Vitéz Mihály sokszínű költészetét jellemzi. Az előlap szélén, az alapsíkról kissé kiemelt körgyűrűn köriratban – Csokonai Vitéz Mihály „Halotti versek” című művéből vett idézet – az „ÉN, ANGYAL MEG ÁLLAT, VAGY CSAK POR MEG PÁRA.” olvasható. Az előlapon szerepelnek a kötelező érmeképi elemek: MAGYARORSZÁG felirat, a 3000 FORINT értékjelzés, a 2023. verési évszám és a BP. verdejel.

Hátlap: Az emlékérme hátoldalán Csokonai Vitéz Mihály félalakos portréja látható, melyet Friedrich John 1816-os rézmetszete ihletett, és az emlékérmét tervező művész továbbgondolt: a költészet attribútumaival, egy könyvvel és egy tollal egészített ki. A művészi teremtés szabadságának képzőművészeti megjelenítését erősíti, hogy mind az eloőoldali, mind a hátoldali motívumok a peremen túlnyúlnak, a háttérben pedig csillagok jelennek meg. A portréábrázolástól jobbra a költő születési és halálozási évszámai „1773” és „1805” láthatók két egymás alatti sorban. Szanyi Borbála, az emlékérmét tervező szobrászművész mesterjegye a portré bal oldalán, az éremkép alsó részén található. A hátlap szélén balra lent, az alapsíkról kissé kiemelt körgyűrűn köriratban – egy-egy ponttal közrefogva – a „CSOKONAI VITÉZ MIHÁLY” felirat olvasható.

Írja meg véleményét

Az Ön neve:


Az Ön véleménye: Megjegyzés: A HTML-kód használata nem engedélyezett!

Értékelés: Rossz           Kitűnő

Másolja be a lenti kódot:Tag-ek: érme
Élő chat
Magyar Érme - Érmebolt © 2024